Kaba ve ince filtreler çok küçük olan partikülleri ilk olarak ilaç, gıda, mikro elektronik, biyoteknoloji, nükleer tesisler gibi endüstriyel uygulamalarda şartlandırmak, havanın yüksek oranda kirleticilerden temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Hepa Filtre Değişimi Nasıl Yapılır
Hepa Filtre Değişimi Nasıl Yapılır? Hepa filtre değişim süresi 6 ay ila 1 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Filtreler süreye bağlı olarak değişmez kirlenme basıncı ölçümüne göre değiştirilir. Filtre değişim basıncı genellikle nominal debide temiz olan filtre basıncının en az iki katıdır. Başlangıç basıncı 150Pa olan bir hepa filtrenin değişim basıncı 300Pa’dır. Ama ülkemizde boyut açısına bakıldığında başlangıç basıncı projeden itibaren hatalı tasarlanan ve kurulumu tamamlanmayan hepa filtreli sistemler bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda hepa filtre filtre alımı yapılırken filtreden geçilecek olan hava debisi belirtilerek imalatçı firmaya ya da filtre satıcısında düşük basınç başlangıçlı filtre almak istediğinizi belirtmelisiniz.
Hepa Filtre Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanıma bağlı olarak zamanla çatlayabilen MDF kasalı hepa filtreleri tercih etmek yerine alüminyum kasalı hepa filtreler tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır. Hepa filtreler nakliye sırasında ve montaj aşamasında çok çabuk hasarlanabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tel kafes korumalı hepa filtreleri tercih edebilirsiniz. Filtre almadan önce projeyi kontrol etmeli hepa filtrenin tasarımına göre alınan hava miktarını filtre satın aldığınız ilgili kişiye bildirerek buna uygun filte başlangıç basıncı bulunan bir filtre satın almalısınız. Bu ve bunlara benzer bazı noktalara dikkat ederek hepa filtre alırsanız uzun süre boyunca filtreleri kullanabilirsiniz ve sorun yaşamazsınız.
Hepa Filtre Çeşitleri Nedir?
Yüksek verimli filtrasyon sayesinde çevreyi temiz tutmak hedeflenmektedir. Hepa filtrelerin bazı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Tavan Tipi Hepa Filtre: Yüksek verimli olan tavan tipi hepa filtreler insanların, ekipmanların ve proseslerin havadan kaynaklı tanecik kirlenmesine karşı korunmasını sağlanmaktadır.
- Jel Dolgu Contalı Tavan Tipi Hepa Filtre: Havadan kaynaklanan tanecik kirlenmesine karşı koruma sağlayan filtre sayesinde kirlilik azaltılmaktadır.
- Yüksek Kapasiteli Hepa Filtre Düz Pileli: Yüksek hava debilerinde kullanılan ve filtre yüzey alanı sayesinde yüksek performanslı olan bu filtre sayesinde havanın kirlenmemesi sağlanır.
- Yüksek Kapasiteli Hepa Filtre V-Modül: En büyük filtre alanının kullanıldığı en yüksek hava debilerinde bile kullanılabilen ve enerji tasarrufu sağlayan uzun ömürlü bir filtre grubudur.
- Davlumbazlı Filtre: Yüksek verimli ve kendinden kutulu olan bu filtre sayesinden ekipmanlar, insanlar ve proseslerden kaynaklanan tanecik kirlenmesine karşı korunma sağlar.
- Nükleer Hepa Filtre: Geniş yüzey alanına sahip olan dayanıklı konstrüksiyonu ile daha riskli kirleticilerin olduğu uygulamalarda standart olan hepa filtrelere oranla özel bir filtre medyası ile güvenilir filtreleme imkanı sağlar.
- Alüminyum Seperatörlü Kompakt Hepa Filtre: Üretim teknolojisi sayesinde yüksek sıcaklıklarda bile çalışabilen ve riskli ortamlarda sıklıkla tercih edilen bir filtre grubudur.